Køns identitet – fashionmom blog
Julegaveideer under 150 kr

Køns identitet

Udviskning af kønnet
Det er måske et ømtåleligt emne, men jeg synes alligevel det er vigtigt at tage op.
Jeg synes vores samfund rider på en bølge af udslettelse af kønnet.
Jeg må indrømme at det irriterer mig!
Og særligt fordi vi også gør det på vores børn vegne.
I  reklamer bombarderes vi med klassiske kønsroller, vi bliver igen og igen fyldt med billeder af de to køn som meget forskellige, store bryster og muskuløse overkroppe – til børn er der prinsesse og krig.
Men det ‘politisk korrekte’ er at vi er ens, måske lige bortset fra selve kønnet.
Jeg går ind for at vi lader hver mand, være den mand han vil være og hver kvinde, være den kvinde hun vil være…
Det samme gælder børnene…

Jeg har intet problem at drenge leger med dukker og piger kravler højt op i træerne.
Da jeg kun havde to drenge, havde jeg købt et par dukker til dem og de havde også en dukkevogn….
Men lad os bare sige, at dukkerne hurtigt blev puttet i vognen og biler, traktor og gravko blev fundet frem.
Jeg har intet problem med at min 20 måneder gamle søn sidder med en skrigende pink sut i klapvognen, eller at mine store drenge synes det er sjovt med neglelak.
Eller når mine piger vil lege vilde ninjalege og have seje drengesko på.
Jeg synes ikke det er de ydre ting, som farver og accessories der afgør kønnet, men det der er inden i og den måde de oplever ting og udfordringer og selvfølgelig deres helt håndgribelige køn.
Og det skal de have lov til!
Men hele udslettelsen af kønnet, hvor det bliver “fy” at give pigen prinsesse tøj og ligegyldigt tøj til drengen, fordi han langt hellere vil have seje racerbiler, den holdning forstår jeg ikke.
Ved kun at klæde børnene i brunt og grønt og andre neutrale farver eller kun have kønsneutralt legetøj, som bondegårdsdyr og bøger hvor der står “høn” istedet for “han” og “hun”, da føler jeg at man lærer børnene at være skamfulde omkring deres køn og deres identitet i kønnet, ikke at være stolte af hvem de er, nemlig personer der både indeholder feminine og maskuline sider, med en overvægt af det ene. Der synes jeg at man fratager dem deres identitet i kønnet. Jeg tror det er sundt at børnene har lov at finde deres identitet i kønnet, det er en tryghed, midt den hurtige moderne verden.
 Det er forældrenes opgave at lærer deres børn at mand og kvinde ikke er i kamp, men er der for at hjælpe hinanden.
Jeg synes det er så vigtigt, at lærer mine børn at de opgaver der er i et hjem er en fælles opgave for mor og far (og børnene).
At mor og far hjælper hinanden med, at klare de forskellige opgaver der er og at opgavefordelingen er fordelt på en måde, så det fungerer for alle parter.
Det kan godt være, at det er mor der slår græs og far der ordner opvasken, men det gør dem ikke mere eller mindre mand eller kvinde.
Jeg vil, som kvinde, gerne være stolt over at mit køn. Jeg er glad for mit rige følesesliv og min trang til at passe mine børn og sørge for huset ser pænt(!?) ud.
Ligeså vel skal min mand, da have lov til at være stolt over hvad han bedriver på arbejdsmarkedet og at han ikke orker, at hænge ud med os herhjemme hele dagen hver dag – det er en del af ham og hans køn at forsørge og beskytte familien.
Jeg siger ikke at alle kvinder føler sådan eller alle mænd har den trang og kvinder skal da bare følge deres karriere og mænd tage en dejlig lang barsel,  men om ikke andet så vil jeg ikke være flov over, at jeg er en kvinde og min mand er en mand.
Det vil jeg gerne lære mine børn, at der er plads til alle, også kønnene.
Hvad synes du?

Hvordan skaber du plads til barnets køns-identitet?
og
Synes du det er et problem at forskellene på kønnene udviskes?
   

4 kommentarer

 • Lad børn være børn! Jeg syntes det er forkert når vi pådutter dem ting, både i den ene eller anden retning!Når pludselig drengene samles for at få neglelak og prinsesse kjoler på, så påduttes de da også noget! Lad børnene selv udforske, vil de lege med biler så giv den en bil og vil de have prinsesse kjole på så giv dem det!Det vigtigste er vel at børnene får lov at være børn, bruge deres fantasi til at lege og udforske verden!Vores opgave er at hjælpe dem til det!Tror ikke det er smart at holde børn kønsneutrale, de skal have lov til at forholde sig til sig selv og deres omverden!Min søn på 2 1/2 har da opdaget at han har en tissemand og derigennem at der er forskel på mænd og kvinder. For det er der jo;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for din kommentar! Og jeg er ganske enig! Børnene skal have lov at lege både med “pige og drenge”-ting også må vi som voksne rumme at vores børn kan rumme både det maskuline og det feminine. For der er jo, som du siger forskel på kønnene, og det har jeg virkelig ikke noget problem med 😉 Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget enig med dig… Har selv en dreng på knap 2½ og han har også fået lov at lege med dukke og barnevogn, fordi han ikke skulle påduttes at være en vild dreng, hvis ikke det var sådan han var… Han skulle have muligheden for at vælge ud fra egne interesser. Men vognen incl. dukke røg ret hurtigt over i et hjørne og biler, traktorer og togbane fundet frem igen.. Nyhedsværdien i vogn og dukke var interessant, men det var det andet, han havde mest interesse for og blev tiltrukket af. Jeg vil påstå, at der ER forskel på drenge og piger, og det skal der være plads til. Det helt ok – og vigtigt at børnene får en ide om deres kønsidentitet og føler sig godt tilpas i den. Jeg synes absolut heller ikk, der skal være ligestilling herhjemme, selvom det fordres mange steder.. Jeg passer hovedsagligt børn og det huslige pligter – min mandhjælper, men han vil hellere i haven eller ud og arbejde på huset, og heldigvis! For det gider jeg ikke.. Jeg er måske gammeldags, men syns altså at der er forskel på os, og at det er en rigtig god ting :)TrolliMummy på http://www.morihverdagen.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Henriette Tak for din kommentar! :-)Det er bare så vigtigt vi husker at, bare fordi vi er forskellige, betyder det ikke at vi er forskelligt værd. :-)Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julegaveideer under 150 kr