Amme-Ret – fashionmom blog
Vi triller lige forbi

Amme-Ret

Debatten bliver ved med, at køre. Bryster, babyer, mad.

Egentlig ville jeg ønske, at det slet ikke var en debat, at det ikke var noget folk tog stilling til, men bare så som naturligt og noget man ikke tænkte over. Men jeg har indset, at det er for sent. Jeg har aldrig været i tvivl om, hvor jeg stod i debatten, men jeg har heller ikke udbasuneret det, før nu.

For mine bryster har ikke kun været til fornøjelse, de har haft et mere livgivende formål. De har brødfødt 5 børn. De har i nogle perioder produceret op til 2 liter mælk i døgnet for, at mætte vores tvillinger.

Editet49_Fotor

Det er bare helt ok, at bryster er sexsymboler og de er virkelig flotte, det er bestemt ikke det jeg har et problem med. Men jeg har heller ikke noget problem med dem når, de skal udføre deres anden (vigtigere) funktion, baby-mad. Amning, die, give babs osv. Det er altså derfor, de er der.

Da jeg blev mor for første gang, til for tidligt fødte tvillinger, måtte jeg kæmpe for, at få amningen i gang x 2. Stereoamning er ikke sådan lige, at lærer, men vi klarede det og de blev ammet i 1 år. Jeg følte det dog så privat, at jeg ikke kom mange steder i frygt for, at de pludselig blev sultne og skulle have mælk hos mig. Jeg gik oftest for mig selv og kæmpede min kamp.

Da jeg så fik en enkelt baby, var det utrolig let og jeg nød hvor diskret det kunne gøres. Nu kunne jeg amme offentlige steder, bare med en stofble over barn og bryst. Jeg har mødt nogle forlegne miner, men ingen kommentarer.

DSC04822_Fotor

Da vi så var så heldige, at blive velsignet med tvillinger igen, kunne jeg stereoamme på rutinen. Og jeg var slet ikke så nervøs for, at tage steder hen. -Ofte har jeg ammet dem en ad gangen, men jeg har også dobbelt ammet på tilfældige steder, som personalerummet i børnehaven, i Salling, i Bruuns Galleri, på sofaer, hos forskellige venner og veninder, i en bil og i et tog.

Jeg forstår godt, hvorfor det kan virke lidt overraskende for folk, der ikke er vant til babyer, eller denne kropsfunktion, der følger efter en fødsel. Men for mig er det der, vi må vise os, som voksne mennesker og tilsidesætte vores egne behov som, at udtrykke vores forlegenhed, gennem nedsættende kommentarer. Voksne mennesker spiser alle mulige forskellige steder og det ser ikke altid lige lækkert ud, men så kigger man væk og kommer videre.

For mig er det ikke en debat, det er en ret. Babyer har ret til mad, naturlig, sund mad. Hvorsomhelst, Nårsomhelst.

IMG_0873_Fotor

Tak til kvinderne i facebook gruppen Ammenet, hvis åbenhed og ærlighed, inspirerede mig til dette indlæg!

Ekstra Bonus:

Min datter, dengang 3 år, sætter sig i sofaen med to dukker og stereo-ammer!

IMG_1230_Fotor

   

11 kommentarer

 • Julie

  Hørt! Og godt klaret at du har ammet fem unger og fire af dem dobbelt!! Virkelig fint billede af din datter og hvis alle som hende, så amning (der bliver trods alt født en del) så ville de ikke være så forskrækkede – tror jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Julie,
   Tusind tak! -Jeg følte mig så glad, langt ind i sindet, da min datter helt naturligt, med en veninde på besøg, satte sig op og gav sig til, at ‘amme’ sine ‘tvillinger’, ligesom mor <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina Pelc

  Du er min helt. Du har fem lækre børn. Du har overskud. Du har humor. Og så giver du dine børn mad.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Betina,
   Kæft man, det er sødt sagt, tusind tak!
   Så også lige på IG, at du selv har ammet dine børn, selv på mærkelig steder og helt ærlig, så kan man jo ikke vide hvornår en baby bliver sulten… Babsen må frem, når baby græder 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amen, sister! 🙂 Jeg er helt enig med dig. Amning (også offentligt) er en naturlig ting, som ikke bør gøres til noget odiøst. Jeg har ammet mine småtøser alle mulige mærkelige steder, fordi det har været det, der har virket for os. Jeg har forsøgt at være diskret omkring det, og jeg har da heller aldrig oplevet at få negative kommentarer eller skæve sideblikke. Ellers skulle vi jo have låst os inde derhjemme i 7-8 måneder og siddet for nedrullede gardiner. Den form for bornert meningstyranni nægter jeg simpelthen at ligge under for.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Lisa,
   Super fedt, at du ikke ligger under for hvad andre mener! -Dejligt at høre. Den bedste måde, at kæmpe kampen er vel, at amme sit barn når det er sultent, hvorsomhelst og nårsomhelst.
   Har du forresten tvillinger?
   Fed blog i har!
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Cecilie.

   Vi kæmper stædigt videre for fri offentlig amning, en babs ad gangen efter behov 😉

   Nej, jeg har godt nok et sæt tvillinger i familien og bliver snart tante til et par stykker mere, men jeg har ikke selv været så heldig at få dobbelt-gevinst. Mine to tøser besluttede sig for at komme en ad gangen 🙂

   Tak for blog-rosen og lige over. Jeg er rigtig glad for, at jeg faldt over jeres blog 🙂

   Kh. Lisa

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • 5 børn 2x tvillinger? Du er jo indbegrebet af superwoman!

  Jeg har altid gerne ville have tvillinger, men efter vi fik en single, og jeg på første række har set presset bare fra enkelt amning, ja så ved jeg ikke hvordan jeg skulle håndtere, støtte og gennemføre hvad du har gjort… x2 !

  Så er det bare op i røven med skæve blikke og frelste sjæle…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Farudenfilter,
   Tusind tak, det er da et fantastisk kompliment! 🙂
   Jeg tror næsten altid, det er mere eller mindre presset, at blive forældre for første gang, en eller to. Men for mig har det været et stort selvtillidsboost, at klare det og gøre det igen. Også er det, som du skriver, totalt ligegyldigt med skæve blikke og (u)frelste sjæle 😉
   Mvh Cecilie
   Cool blog, btw! -Den skyder da mod stjernerne 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Momo

  Jeg blev så glad da jeg så du havde lavet et indlæg om amning… Og SÅ gal den gang debatten virkelig bulrede der ud af…. Jeg var ærgerlig over at jeg netop var stoppet med at amme (ungen gad ikke mere)… Så når vores næste barn dukker op skal der bare AMMES på alle offentlige steder, diskret som jeg altid har ammet… 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Momo,
   Mange tak for din kommentar!
   Nu hvor jeg ikke længere kan ignorere debatten og håbe på den går i sig selv, fordi folk har indset, det er naturlig og godt, synes jeg det var vigtigt, at fortælle min holdning 🙂
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi triller lige forbi