Du kunne jo bare have valgt den ene fra! – fashionmom blog
Tillykke I to!

Du kunne jo bare have valgt den ene fra!

Som mor til to sæt tvillinger føler jeg, at jeg bliver nød til at kommentere på den debat der, for tiden, køre angående retten til at fjerne det ene foster ved en tvillingegraviditet.

Jeg fortalte om debatten til min mand og han gyste langt ind i sjælen. Ligesom jeg tænkte han på hvordan vi skulle have bestemt os for, hvilken baby i maven vi skulle have valgt fra. Hvilke 2 af de 5 sovende børn, ville vi ikke have haft muligheden for at kende, fordi vi ikke følte vi magtede opgaven!?

Hvis vi giver kvinden muligheden for at vælge sit ene tvillingefoster fra, hvordan sikre vi os så at det bliver hende og ikke omverdenen der tager valget? Da jeg fortalte jeg ventede tvillinger, både første og anden gang, blev jeg mødt med svaret : ‘Godt det ikke er mig!’, mange gange. Vil en kvinde der egentlig gerne vil have begge børn, føle sig tvunget til, at fjerne det ene, hvis hun føler sig som en belastning for sit netværk? Hvis alle fortæller hende hvor hårdt det bliver, hvor meget hjælp hun kommer til at skulle bruge og hvor stor en byrde det kommer til at være for hendes familie, parhold og netværk. -Vil hun føle sig tvunget ud i fosterreduktion, tvunget ud i at skulle vælge sit ene barn fra?

Vil en usikker ung kvinde, som finder ud af at hun venter tvillinger, føle sig presset til at vælge sit ene barn fra, fordi hun ikke stoler på hun kan og får at vide, at det meget lettere med én baby end med to? Og hvis man vælger begge børn skal leve, vil man hele sit liv som tvillingemor, være i tvivl om det var det rigtige valg? -For gør man det nu godt nok? Skal en tvillingemor resten af sit liv tænke på om hun nu var god nok til to, når nu hun ‘bare’ kunne have valgt at få én?

IMG_9332[1]

Kvinden der vælger at være mor, går ind på ukendt land, det er et land hvor kontrollen bliver taget væk og livets værdier bliver revurderet. Istedet for at puste til usikkerheden der ligger i en kvinde der skal og vil være mor, ved at lade hende vælge sit ene barn fra, så støt denne kvinde til at finde glæden, styrken og modet til, at være mor til to.

Hele debatten får mig til at føle, at det at have tvillinger er en sygdom, som alle helst vil undgå. Men jeg siger: ‘I går glip af noget!’ Det er ikke en sygdom, det er en velsignet livsstil, ligeså meget som det er en livsstil at være forældre til en.

En kvinde skal kunne føle sig tryg og støttet til at blive en god mor, lige meget hvor mange børn hun har i livmoderen.

Hvad er din holdning?

Kærligst Cecilie

   

25 kommentarer

 • Stine

  Min personlige holdning er at jeg ikke kunne vælge nogen fra. Jo måske i en situation hvor et barn i maven fejlede noget og dette risikerer at influere den/de andre børn allerede i fostersæk(kene).

  Min generelle holdning, så kan jeg faktisk godt følge argumentet om ar der er hyklerisk ar vi tillader fri abort af alle fostre i maven, men ikke kun e enkelt af dem.
  Jeg er dog helt med på faren i at det bliver er problem hvis man som individ føler dig presser til at foretage er valg (delvis abort) fordi man frygter negativ stigma fra samfundet og det nære netværk om ar man har givet dem en byrde.
  Vi ser jo lidt af det samme ske med Downs.

  Dog tror jeg ikke de to ting kan sammenlignes. Jeg kender mange opfatter tanken tvillinger som dobbelt lykke (dog ekstra hård), men et barn med udfordringer opfatter de samme mennesker bare som mere hårdt. Altså når vi diskuterer emnet teoretisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Hov. Der skulle have stået når vi diskuterer hypotetisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Tak for din kommentar Stine!
   Jeg synes ikke det er hykleriske at tillade abort, men ikke delvis abort. Jeg tror abort handeler om at kvinder for får lov at vælge om hun vil være mor eller ikke mor. Altså om hun vil give liv eller ej, ikke at hun kan vælge og vrage mellem det liv hun bærer.
   Jeg synes i det hele taget at det er forfærdeligt, at vi skal frygte stigma, ligemeget om det er med hensyn til downs eller tvillinger, begge er velsignelser, der vil bringe lykkelige stunder med sig. Mennesker der skal til at være forældre, skal føle sig støttet af samfundet, ikke føle sig som ‘uotcasts’ fordi de har ladet deres børn leve.
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linette

  Jeg blev mor tidligt til en, men har da ikke andet end mødt stor modstand fra samfundet af. Dog tror jeg ikke jeg ville kunne magte opgaven den gang med 2. Hvorfor så ikke få lov til at blive en god mor til en, istedet for at blive en middel mor til to? Den dag i dag, ville jeg ikke vælge en fra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Linette, Tak for din kommentar!
   Tillykke med dit barn 🙂
   Jeg tænker at hvis du havde fået opbakning og støtte da du blev ung mor, så ville opgaven have været lettere? Og på samme måde ville det være bedre hvis en kvinde mødte støtte og opbakning til, at være mor til to, istedet for for at møde fordomme og modstand, fordi hun ikke vlagte den ‘lette’ løsning… Det er et svært og efter min mening, uetisk valg at sætte en mor i.
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg synes, at det er en meget svær problemstilling. Er selv mor til tvillinger, og kan ikke udholde tanken om at være foruden den ene, men når det er sagt, skal man tænke på,, at der er mange forhold, som kan spille ind i forhold til, om man kan klare et hold tvillinger eller ej, og at det ikke nødvendigvis handler om at vælge og vrage. Hvad nu hvis man ikke har et netværk, som kan træde til? Hvad nu, hvis man har været indlagt i 3 mdr under første tvillingegraviditet (hvilket jeg var), og så bliver gravid med tvillinger igen, og ikke kan få det til at hænge sammen i forhold til de store med endnu en lang indlæggelse.
  Jeg synes, at modstandere ofte bruger udtryk som “vælge og vrage” og “vælge fra fordi man ikke orker arbejdsbyrden”, men helt glemmer, at der kan være andre og mere legitime årsager som eksempelvis hensyntagen til ældre søskende. Især den ene af mine drenge på 3 år, som er særligt sensitiv, ville i høj grad lide under det, hvis jeg skulle være indlagt i 3 mdr, og efterfølgende tage mig af et hold spæde tvillinger. Ville det være fair overfor ham? Nu tænker du nok, at man så bare må lade være med at blive gravid igen, men der sker også uheld. Det gjorde der for os til trods for, at vi passede på. Gudskelov var der kun en denne gang,
  Jeg synes at tanken om at abortere en tvilling er ganske forfærdelig, men sådan har jeg det også med abort af singletons, og jeg kan ikke se, hvordan det ene kan være mere tragisk og med fare for misbrug end det andet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Lene, mange tak for din kommentar!
   Jeg forstår godt dine tanker, men tænker at det er langt vigtigere at vælge at støtte den kvinde der står i en svær situation (som jeg jeg var indlagt med andet hold tvillinger i julen), istedet for at tilbyde, at fjerne det ene foster.
   Der ud over synes jeg altid det vil være fair over for en søskende at få småsøskende, dermed ikke sagt at det vil være let. Jeg tænker på hvordan vi som samfund vil afgøre hvilke årsager og livssituationer der er legitime?
   Jeg synes det er et meget svært og uetisk valg at give en kvinde der ellers gerne vil være mor.
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Toni

  Hej fashionmom…

  Fedt med dit indlæg…. Vil give dig ret at være tvillingemor er ikke en sygdom….
  Spændende debat….
  Men min egen personlige mening… Vi er ikke i den position at vi kan dømme andre for de valg de tager… Vi kan vejlede og berette… Men aldrig dømme… Kvinder det vælger et eller flere fostre fra, gør det oftest af en grund… Medicinsk, psykisk etc….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   hej Toni,
   Tak for din kommentar!
   Jeg synes det er en virkelig vigtig debat og jeg håber vi alle som mennesker og mødre kommer styrket ud af den.
   Jeg ønsker ikke at dømme andre, det er ikke min plads. Jeg synes ikke jeg dømmer nogen i mit indlæg, men istedet lægger op til, at man støtter og styrker den kvinde der står i en svær situation.
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rigtig godt indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Anne,
   Mange tak for din kommentar og dit kompliment!
   Mvh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  For mig er det overhovedet ikke en svær beslutning at tage, jeg kunne aldrig vælge en abort!
  Da jeg blev gravid 3.gang var jeg meget nervøs for at der skulle være to (vi har flere sæt tvillinger i familien), men “heldigvis” viste skanningen at der kun var en. Men skulle der have været 2, så havde vi også overlevet det. På trods af hvor hårdt de første par år ville være, på trods af at vi bor i udlandet og ikke har nogen som helst familie støtte overhovedet (selvom vi kunne have fået støtte i nogen grad fra venner) på trods af at økonomien ikke var fantastisk på det tidspunkt (vi kunne vel have skåret ned ét eller andet sted?) på trods af at vi ville blive nødt til at købe en ny bil (har kun 5 sæder)eller måske klare os uden bil et stykke tid? , på trods af at huset i forvejen er lidt for lille til 5,og ville være endnu mere for lille til 6 mennesker.

  Min pointe er at man kan vælge at indrette sit liv efter de omstændigheder man er i, istedet for at vælge at forsøge at indrette omstændighederne efter det liv man er i (eller ønsker at være i). Det er alt sammen valg.
  Er jeg lykkelig over at der ikke var tvillinger? Ja! Men hvis der havde været 2,ville jeg jo have elsket dem begge.
  Når det er sagt, så ser det ud til at de andre der har kommenteret har (til at begynde med ihvertfald) misset din pointe, at du synes det er forkert at tilråde tvillinge-gravide at få fjernet det ene barn og at man istedet bør bruge ressourcer på at tilbyde hjælp og støtte til tvillinge-gravide og til nybagte tvillinge forældre. Det vil jeg give dig aldeles ret i. Alt andet giver da ikke mening ud fra mit synspunkt. Det er da forfærdeligt hvis den eneste form for støtte man tilbyder er at slå dit ene barn ihjel. For så kommer vi jo derhen, som du også selv antyder, hvor “foster reduktion” ville blive det der tilrådes som den bedste løsning, og hvis du ikke er enig, ja så må du også selv om det, men du skal ihvertfald ikke forvente nogen hjælp, hvis du er så dum at ville beholde begge børn! Lidt ligesom nogle forældre til børn med Downs syndrom har oplevet.
  Tænk hvilken forfærdelig tom verden vi ville leve i, hvis vi udryddede de børn der var “til overs”,.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Kære Charlotte,
   Mange tak for din kommentar!
   Tillykke med alle dine børn 🙂
   Tak fordi du uddyber min pointe med at ressourserne bør bruges på at støtte, istedet for at skræmme.
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • David

  Godt skrevet, jeg er helt vild med afsnittet om at kvinden, og for så vidt manden, går ind i ukendt land og kommer til at revidere livets værdier. Det er stof til eftertanke. Min kone og jeg mistede en tvilling i en spontan abort, her 6 år efter kunne det da være vildt spændende at kende personen. Jeg er helt enig i abort vinklen, jeg er meget ked af at det er en mulighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Kære David,
   Tak for din kommentar!
   Og tillykke med jeres barn! -Jeg er ked af at høre i mistede en tvilling, det lyder som en svær tid.
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kerstin

  Tak for et stærkt bidrag til denne debat! Det er små mennesker, det hele drejer sig om – små dejlige væsner, der skal have al den omsorg og beskyttelse vi kan give!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ulla

  Selvfølgelig skal man ikke vælge nogle af sine børn fra. Hvor er vi så henne? Og mon ikke, man kan finde en eller anden form for hjælp i netværket?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Ulla,
   tak for din kommentar.
   Jeg håber ikke man kommer til at kunne vælge den ene fra, jeg håber vi alle rejser os til anledningen og støtter den der har brug for støtte.
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fridtjof

  Dejlig læsning om livets værdi. Livet er både en gave og et under. Dette skal vi som samfund værne om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Fridjof,
   tak for din kommentar!
   Hvor er det sandt og hvor er det vigtigt at værne om!
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle Lerche

  Det er unaturligt at skulle “vælge” ,vi skal da tage imod istedet for, det er en stor glæde og se børn vokse op. Mor til 4 hvoraf de sidste er tvillinger 😉 Helle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fashionmom

   Hej Helle,
   Tak for din kommentar.
   Tillykke med alle 4 børn .)
   Jeg synes også det føles meget unaturligt at skulle vælge en af sine tvillinger fra.
   Kh Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Carsten

  At få så stor en guds gave, som det at få tvillinger er, må aldrig nogen sinde blive betragtet som en sygdom, der skal behandles. Det er i hvert tilfælde ikke kvinden, der venter tvillingerne, der er syg. Det er omgivelserne, der forsøger på at få hende til at fjernet det ene foster, der er syge og lud dovne. Omgivelserne burde virkelig tage hatten af for, at der er en kvinde, der venter tvillinger og støtte hende i stedet for at se ned på hende. Dem, der siger, godt det ikke er mig og forsøger at råde en kvinde til at få fjernet det ene foster, er ikke værd at samle på i sin omgangskreds.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tillykke I to!